Kvartett till tidens ände

Onsdag 1/4 kl 12.00, Missionskyrkan Uppsala
Kvartett till tidens ände (Quatuor pour la fin du temps)
av Olivier Messiaen

I maj 1940 blev Messiaen tillfångatagen av tyska trupper och hölls som krigsfånge i ett fångläger i Görlitz i Schlesien. I lägret träffade Messiaen en violinist, en cellist och en klarinettist och tillsammans med sig själv som pianist uruppfördes verket för en publik på ca 400 personer, bestående av andra krigsfångar och lägervakter. Messiaen själv angav dock ofta ett betydligt högre antal. Uruppförandet skedde i Stalag VIII A den 15 januari 1941. Messiaen mindes senare tillfället och sade: “Aldrig har jag blivit lyssnad till med så mycket uppmärksamhet och förståelse.”

Kvartett för tidens ände innehåller många av Messiaens kännetecken som kompositör. Inspirationen är hämtad från hans katolska tro och från fågelsång, precis som i de flesta av hans andra verk. Även rytmiken i stycket är väldigt typisk för Messiaen. Han studerade i början av sin utbildning grekisk och hinduisk metrik och utvecklade med inspiration från dem en mycket unik hantering av rytmik och metrik i sin musik.

Medverkande:
Stefan Harg, klarinett
Anna Kroeker, violin
Torbjörn Nilsson, cello
Mats Widlund, piano