expEAR och Baars/Walhström

Den 24/1 kl. 15:00, Slottsbiografen, Nedre Slottsgatan 6B

ME_SOS_2014

expEAR

expEAR är ett ord sammansatt av engelskans /expression/ eller /explore/ och /hear/ eller /ear/ och dessa ord sammanfattar ganska väl vad projektet handlar om: det uttryckta, det utforskade och det hörda. Personerna bakom – Henrik Frisk (saxofoner), Maggi Olin (piano) och Peter Nilsson (trummor) – har känt varandra och spelat tillsammans i två

decennier i olika konstellationer men expEAR är mer än bara en grupp. En lika viktig del är att genom musiken försöka att bättre förstå relationerna mellan det upprepande, det förvaltande, och det förnyande. Vad är nytt och hur kan det kontextualiseras så att det blir kommunicerbart till publiken? Hur kan den estetiska diskussionen bli levande? Hur kan vi kommunicera musikens byggstenar på ett meningsfullt sätt?

Tillsammans med musiker med en personlig och stark estetik söker vi svar på dessa och andra frågor och det första mötet är med violinisten Katt Hernandez. Hon är ursprungligen från USA men numera bosatt i Stockholm och har arbetat med många olika stilar (improviserad, elektroakustisk, Grekisk musik och musik från balkan) och musiker från hela världen. I Sverige kan nämnas Sten Sandell, David Stackenäs, Klas Nevrin och Mats Erlandsson och av de amerikanska kanske främst Joe Maneri, Audrey Chen, Eve Risser och Joe Morris.

Baars/Wahlström

För ca tre år sedan inledde Baars och Wahlström och sitt samarbete. Instrumentkombinationen sopransaxofon och sång är ovanlig i duo-format, då registen är i stort sett samma och båda instrumenten har melodifunktionen som främsta roll. I deras improvisationer är det två melodistämmor som flätar samman de båda musikernas karaktärer för att bilda en kärv, skral ljudvärld och låta en egensinnig musik träda fram och förtydligas. Ibland använder de utgångspunkter i form av grafiska partitur eller en idé om form och ibland improviserar de fritt.